De 'Funicular' en 'Telefèric' van Monjuïch

De 'Funicular' van Montjuïc werd aangelegd vanwege de wereldtentoonstelling, die in 1929 in Barcelona werd gehouden. Ze werd een jaar eerder officiëel geopend. Deze kabelspoorweg werd in 1992 gemoderniseerd om te voldoen aan behoeftes in het kader van de Olympische zomerspelen van hetzelfde jaar. Op Monjuïc liggen nl. het stadion Estadi Olímpic Lluís Companys en enkele andere sportfaciliteiten.

Deze lijn, die buiten het eigenlijke metrostelsel van Barcelona staat, start in het metrostation Paral·lel en loopt grotendeels ondergronds en met een maximum helling van 18% naar de top van de heuvel Montjuïc. De reistijd is 2 minuten, waarin 758 meter wordt afgelegd.

Kabelbaan
Reizigers kunnen er met een metrokaartje gebruik van maken en bij het eindpunt overstappen op de Telefèric de >>Montjuïc, een kabelbaan, die aan de andere kant afdaalt naar het station Castell. Tijdens die afdaling is er een fantastich uitzicht over de havens van Barcelona en de Middellandse Zee, alsmede over o.a. de Plaza de Cataluña, de Sagrada Familia, het Olympische dorp -tegenwoordig een woonwijk-, het Fórum de Barcelona 2004 en de Torre Agbar. Voor de kabelbaan geldt een apart tarief.