'Fundació Joan Miró', vervulling van een wens van de kunstenaar

De wens om zijn werk toegankelijk te maken voor een groter publiek was al veel eerder bij de Catalaanse kunstenaar Joan Miró opgekomen. In 1972 zou die in vervulling komen toen de architect Josep Lluis Sert de opdracht kreeg voor de bouw van een residentie. Sert was een oude vriend van Miró en had ook het in 1956 gebouwde atelier van Miró op zijn curriculum staan.

In 1975 werd het museumcomplex voltooid, bestaande uit expositieruimtes, een patio en een groot dakterras. Dertien jaar later zou het uitgebreid worden door een leerling van Sert, Jaume Freixa, met o.a. een nieuwe bibliotheek, een restaurant en twee nieuwe expositieruimtes.

Zo ontstond tevens de zg. 'Fundación Joan Miró´, een stichting die zich ten doel stelt om het werk van Miró bekendheid te geven. Om dat te bewerkstelligen werkt het o.a. mee aan externe tentoonstellingen. Daarnaast organiseert het tijdelijke exposities van andere kunstenaars en voorziet het in een experimenteerruimte, 'Espai 13' genaamd.

Verzameling
De verzameling, die in het museum te zien is, is voor het grootste deel afkomstig van Miró zelf. Het omvat duizenden schilderijen, tekeningen, beeldhouwwerken, wandtapijten en grafisch werk van de kunstenaar. Daarnaast bevindt er zich werk van o.a. Alexander Calder, Mark Rothko en Marcel Duchamp en herbergt het ca. 25.000 boeken en catalogi, 350 audiovisuele onderdelen en 120 kranten.

In 2009 werd de stichting onderscheiden met het zg. 'Creu de Sant Jordi', één van de hoogste onderscheidingen van de Catalaanse autonome regering. 

Ga verder naar de >>website van de Fundació Joan Miró.