'Escalivada', Catalaanse gegrilde groenten

'Escalivada' is een typisch gerecht uit Catalonië en Aragon. Het bestaat uitsluitend uit gegrilde groenten: aubergine, paprika, uien en tomaten. De naam komt van het Catalaanse woord 'escalivar' wat betekent 'op sintels grillen'. Dat duidt op een rurale afkomst. Het is een vezelrijk en caloriearm gerecht.

Ingrediënten: 4 rode paprika's, 3 langwerpige aubergines, 2 grote tomaten, 1 grote ui, 4 middelgrote aardappelen (optioneel), 6 eetlepels azijn, 2 kopjes (olijf)olie, 2 teentjes knoflook, zout en peper.

Bereidingswijze:
De paprika's, uien, aubergines en tomaten in een hete oven (180º) roosteren.  Zo nu en dan omdraaien. Na ongeveer anderhalf uur moet alles gaar zijn.

Als dat gebeurd is, alle groenten pellen. Snijd de paprika's en de aubergines in reepjes. Hak tomaten en ui in partjes. Verwijder stengels en zaden.

Serveer de gegrilde groenten in een ondiepe schaal, eerst de paprika's, dan de aubergines, tomaten en als laatste de uien. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, een scheutje azijn, keukenzout en fijngehakte knoflook.

Als er aardappelen aan toegevoegd worden dan deze goed wassen en afdrogen en in hun geheel en eventueel verpakt in aluminiumfolie erbijleggen alvorens in de oven te leggen. Snijd aardappelen in halven zonder ze te pellen, leeg ze met een lepel, snij de inhoud in stukjes, kruid dat en vul daarmee opnieuw de schillen.

Advies: Dit is een gerecht dat het best kan worden bediend bij kamertemperatuur en daarom is het goed in de zomermaanden te eten. Een typische manier om het te presenteren is op geroosterd brood met ansjovis. Er kan ook kabeljauw aan worden toegevoegd. Dan wordt het 'Espencat' genoemd.