Montjuïc, de Olympus van Barcelona

In het zuidwesten van Barcelona, tussen Plaça d'Espanya en de haven, ligt de berg Montjuïc. Het is één van de longen van de stad. Zijn naam kan komen van het Catalaans en betekenen 'Jodenberg', of van het Latijnse 'Mons Jovis', oftewel 'berg van Jupiter'.

In 1929 werd er een Wereldtentoonstelling gehouden. 63 jaar later, in 1992, was Montjuïc thuisbasis voor de Olympische Zomerspelen. In 2009 kwam de zesde rit van de Tour de France aan op de top, waar een 18de eeuws verdedigingsfort staat.

Bezienswaardigheden
- Het Olympisch stadion Lluís Companys. Het werd in 1929 gebouwd door de architect Pere Domènech i Roura, en kreeg in 1992 de naam 'Estadi Olímpic de Montjuïc'. Sinds 2001 heeft het weer zijn oorspronkelijke naam.

- Het Museu Nacional d'Art de Catalunya. Het heeft een verzameling romaanse, gotische, barok en renaissance kunst. De romaanse collectie wordt gezien als één van de meest volledige ter wereld. Er is ook een afdeling moderne kunst.
- De Telecommunicatietoren van Montjuïc, ontwerp van de architect Santiago Calatrava. De bouw begon in 1989 en was gereed in 1992. De 136 meer hoge witte toren is gebouwd om televisiebeelden van de Olympische Zomerspelen 1992 door te zenden. Het stelt een atleet voor die de Olympische vlam vasthoudt. Door zijn positie fungeert het tevens als zonnewijzer die op het Europaplein de tijd aanwijst. De voet is bedekt met een mozaïekstijl van gebroken tegels, naar Gaudí, 'trencadís' genaamd.
- Het Poble Espanyol, een verzameling karakteristieke Spaanse gebouwen, met bars en restaurants.
- De >>Magische Fonteinen
- Het Kasteel van Montjuïc, een fort uit de 18de eeuw.

- Het Museo of Fundació Joan Miró, opgericht in 1972 door Miró zelf, die zijn werken toegankelijk wilde maken voor een groot publiek. Het gebouw werd ontworpen door Josep Lluís Sert en voltooid in 1975
- De expositiehal CaixaFórum.
- De Jardín Botánico Histórico, een botanische tuin met een unieke collectie cactussen
- De Jardí Botànic de Barcelona, een botanische tuin in de vorm van een amfitheater dat uitkijkt over de stad. Het heeft meer dan 1500 soorten typisch mediterrane flora -vele daarvan bedreigd.
- De >>Funicular. Deze kabelspoorweg gaat van het metrostation Paral·lel naar de top van Monjuïch. Vandaaruit kan worden overgestapt op de >>Telefèric, de kabelbaan van Monjuïch. Deze heeft spectaculaire uitzichten over de Catalaanse hoofdstad.