Het 'Liceu', operagebouw van de stad

Het 'Gran Teatre del Liceu' oftewel het ' Liceu', de opera van Barcelona, werd in 1847 gebouwd en daarna twee maal door een brand verwoest, in 1861 en in 1994. De laatste keer gebeurde dit tijdens laswerkzaamheden aan een brandwerend gordijn, waarna het gebouw volledig afbrandde. Dankzij donaties van particulieren, bedrijven en instellingen werd het echter in vijf jaar tijd weer opgebouwd, met de nieuwste technieken. Nu is het één van de modernste operazalen ter wereld.

Geschiedenis
Het allereerste 'Liceu' werd in 1837 in het klooster van Montsió, nabij de huidige 'Portal de l'Àngel', opgericht door een commandant van het Spaanse leger, Manuel Gibert i Sans. Het heette zo aanvankelijk het 'Liceo Filodramático de Montesión', met als doel muzikale vorming (waarvandaan de naam 'Liceu' komt, wat 'Lyceum' betekent') en voorstellingen van de leerlingen. Op soirées werd er ook geld ingezameld voor het bataljon van de oprichter.

In 1844 moest het lyceum, inmiddels omgedoopt tot 'Liceo Filarmónico Dramático de S.M. la Reina Isabel II', echter op zoek naar nieuwe huisvesting. Zo werd het in de gelegenheid gesteld om het voormalige klooster van de Trinitairen aan de >>Rambla te kopen en er een nieuw gebouw te op te richten. De bouwwerkzaamheden begonnen in 1845 en werden in 1847 afgerond. Sindsdien is het buitenaanzicht van het gebouw niet meer veranderd.

In de eerste jaren waren er vooral operettes, goochelshows en andere theatrale voorstellingen te zien, maar al gauw legt het 'Liceu' zich meer en meer toe opera en ballet. Zo werd het uiteindelijk het operagebouw van de stad, waar met name Duitse en Italiaanse opera's werden uitgevoerd -met werken van Verdi en Wagner als meest opgevoerd. Tevens werd het een belangrijk verzamelpunt van de bourgeoisie van de stad, wat dan ook de reden was in 1893, tijdens de opening van het nieuwe culturele seizoen, de anarchist Santiago Salvador er een bom tot ontploffing bracht, waarbij twintig mensen omkwamen.

'Conservatori Superior de Música del Liceu'
Bij het Liceu hoort het zg. 'Conservatori Superior de Música del Liceu', een conservatorium dat in 1873 werd opgericht en dat voor een deel in hetzelfde complex van het operagebouw en voor een ander deel op andere plekken in de stad onder is gebracht. Ook zijn er vestigingen te vinden buiten Barcelona. Dit conservatorium heeft een aantal grote namen, als soprane Montserrat Caballé en tenor José Carreras, voortgebracht.

'Cercle del Liceu'
Het ' Liceu' herbergt ook de 'Cercle del Liceu', een gesloten sociëteit in Engelse stijl, dat werd opgericht door een groep financierders van de bouw van de opera in 1847 en dat geen deel uitmaakt van dezelfde instelling als de operazaal zelf. Tegenwoordig zijn voornamelijk vooraanstaande personen lid van de sociëteit. Tot 2001 was het lidmaatschap slechts voorbehouden aan mannen en aan hun weduwes.