Montjuïc, long en recreatiegebied van Barcelona

'Montjuïc' is een recreatiegebied op een heuvel in de stad Barcelona, tussen de 'Plaça d'Espanya' en de haven van de stad. Daar zijn o.a. het museum van Joan Miró en het Nationaal kunstmuseum van Catalonië te vinden. Op de top staat het kasteel van Montjuïc, vanwaaruit in een traject van 1.292 meter met een kabelbaan een mooi uitzicht is over de Catalaanse hoofdstad. Die kabelbaan werd aangelegd vanwege de Wereldtentoonstelling in 1929.

Over de betekenis van de naam Montjuïc bestaat weinig zekerheid. Het kan in het Catalaans heuvel van de Joden betekenen of afstammen van het latijnse 'Mons Jovis', heuvel van Jupiter. Dat laatste is waarschijnlijker vanwege de Punisch-Romeinse afkomst van Barcelona.

Montjuïc is één van de longen en belangrijkste recreatiegebieden van de stad. In het weekend wordt het door vele Catalanen bezocht om er hun vrije tijd door te brengen. Er staat ondermeer het Olympisch stadion Lluis Companys, dat in 1992 de thuisbasis van de Olympische Spelen van dat jaar. Daar worden nog altijd sportmanifestaties en muziekconcerten gehouden -tussen 1997 en 2010 speelde de tweede voetbalclub van Barcelona, Espanyol, er ondermeer haar thuiswedstrijden.

In 2009 was op de top van de Monjuïc de aankomst van de 6de rit van de Tour de France.

Bezienswaardigheden:
- Olympisch stadion Lluís Companys, gebouwd in 1929 door de architect Pere Domènech i Roura vanwege de Wereldtentoonstelling van dat jaar. Het Spaans volksfront wilde hier in 1936 de Olympiade van het volk organiseren, als tegenhanger van de Olympische Spelen in datzelfde jaar in het Berlijn van Hitler. Door het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog werd dit op het laatste moment geannuleerd. De naam, die het stadion sinds 2001 draagt, verwijst naar de republikeinse president van de Generalitat van Catalunya, die een jaar na de Spaanse burgeroorlog in het kasteel van Montjuïc door het Franco-regime werd gefusilleerd.
- Museu Nacional d'Art de Catalunya, een zeer uitgebreide collectie romaanse, gotische en barokke kunst. Er is ook een afdeling moderne kunst.
- Telecommunicatietoren van Montjuïc, vanwege de Olympische Spelen in 1992 gebouwd door de architect Santiago Calatrava. De 136 meter hoge toren stelt een atleet voor die de Olympische vlam vasthoudt (zie foto links).
- 'Poble Espanyol', een park met replica's van karakteristieke Spaanse gebouwen, met bars en restaurants.
- De Magische Fonteinen, een belangrijke toeristische trekpleister. Er worden o.a. muziekshows en dansdemonstraties gegeven waarbij het licht gesynchroniseerd wordt met de muziek en de fonteinen in werking.
- Het Kasteel van Montjuïc,  een 18de eeuws kustverdedigingsfort.
- Museo Joan Miró, een kunstverzameling van het werk van de Catalaanse kunstenaar Joan Miró. Het werd in 1972 door de kunstenaar zelf geopend.
- Expositiehal CaixaFórum, een centrum dat gesponsord wordt door de Catalaanse bank, ¡La Caixa', met tentoonstellingen en andere culturele en educatieve activiteiten.
- Diverse tuinen, waaronder de 'Jardín Botánico Histórico', een botanische tuin met een unieke collectie cactussen, en de 'Jardí Botànic de Barcelona', gespecialiseerd in mediterrane flora.