23 april: Diada de Sant Jordi

Op de 'Diada de Sant Jordi' (Sint Jorisdag), ieder jaar op 23 april, is het een gebruik in Catalonië dat mannen aan hun geliefden een roos geven. Aan de andere kant doen vrouwen aan hun mannen die dag een boek cadeau. Daarom worden die dag in Barcelona grote delen van het centrum omgezet in een grote boekenmarkt. Met name op de Rambla en de Passeig de Gracia zijn dan honderden boekenstalletjes te vinden.

Deze dag -in de volksmond kortweg 'Sant Jordi' genoemd- wordt de sterfdag van de heilige Joris herdacht, een traditie die al in 1456 werd ingesteld.

De legende van Sint Joris
Volgens de overlevering vindt de legende van Sint Joris plaats in het Libische Silene. De Catalanen verwijzen echter naar het stadje Montblanc, gelegen in de provincie Tarragona. Hier bevond zich een draak, die de hele omgeving terroriseerde en de de inwoners verplichtte om hem elke dag twee schapen te geven. Toen de schapen op waren wilde hij hun kinderen. Er moest geloot worden om te bepalen wie het lot beschoren zou zijn te dienen als voedwel voor de draak.

Toen het lot echter op een dag op de dochter van de koning viel beloofde deze zijn volk al zijn rijkdom en de helft van zijn koninkrijk als zijn dochter zou worden gespaard. Het volk vond echter dat alle kinderen gelijk waren en zo werd de prinses naar de draak gestuurd. Op dat moment kwam Sint Joris langs. De prinses waarschuwde hem dat hij beter doorreed maar Joris sloeg een kruis en doodde de draak met zijn lans. Uit het bloed van de draak groeide daarna een roos.

Rozen
Pas in 1914 werd deze dag tevens de dag van de geliefden, waarbij het geven van rozen voor het eerst populair begon te worden. Zestien jaar later kwam de gewoonte om boeken te geven op, wat te maken heeft met het feit dat 23 april ook de sterfdag is van Miguel de Cervantes, algemeen beschouwd als de grootste Spaanse schrijver. Sinds 1995 is deze dag officiëel 'Wereldboekendag'.

De omzet van boeken is, over een heel jaar gemeten, die dag dan ook goed voor 8%. Daarnaast worden er op die dag enkele miljoenen rozen verkocht, vooral natuurlijk rode.

Afbeeldingen: (boven) Boekenmarkt in Barcelona, (onder) Sint Joris en de draak, door Paolo Uccello (1397-1475)