La Rambla, van rivierbedding tot drukke promenade

Van oorsprong was 'La Rambla' in Barcelona een rivierbedding die het water bij hevige regens naar de zee leidde. Tegenwoordig is het een drukke en gezellige promenade met een brede middenstrook, waar vele dagbladen- en bloemenkiosken te vinden zijn. Tussen de massa´s mensen, die er overdag en 's avonds heen en weer lopen staan allerlei verkopers van prullaria, musici, levende standbeelden en tekenaars van portretten of karikaturen.  Aan beide kanten van het voetgangersgedeelte zijn rijstroken, waar veel auto's en bussen rijden. Onder de grond zijn er metro- en treinstations.

'La Rambla´loopt van het 'Plaça de Catalunya' tot het monument van Columbus in de 'Port Vell', de oude haven van Barcelona. Haar totale lengte is ruim 1200 meter. Ze is opgedeeld in vijf delen, waardoor Spanjaarden ook wel spreken van 'Las Ramblas' (meervoud):

Rambla Canaletes
Het nieuwste deel van 'La Rambla'. Hier bevindt zich de fontein 'Font les Canaletes'. Wie een slok neemt van deze fontein komt volgens het volksgeloof zeker nog eens terug naar Barcelona.

Rambla Estudis
Dit deel werd vernoemd naar het 16de eeuwse academische instituut 'Estudis Generals'. De voornaamste bezienswaardigheden langs dit deel van La Rambla zijn het 'Reial Academia de Ciences i Arts' (gesticht in 1764), de 'Compañía General de Tobacos de Filipinas' (gesticht in 1881), 'Esglesia de Betlem' (Bethlehemkerk, 1680-1729), het 'Palau Moja' of 'Palau Comillas' (Paleis van de markies van Comillas, 1774).

Rambla St. Josep
Dit gedeelte  is vernoemd naar een klooster dat hier tot in de 19e eeuw heeft gestaan. De voornaamste bezienswaardigheden zijn het 'Palau de la Virreina' (paleis van de onderkoningin, 1772-78), het 'Mercat de la Boquiria' (19de eeuwse overdekte markt), het 'Antiga Casa Figueres' (oude pastafabriek, in 1902 gedecoreers door de schilder Antoni Ros i Güell), 'Musee de L'Erotica' (erotisch museum), 'Antiga Casa del doctor Genove' (modernistisch gebouw uit 1911) en het 'Casa Bruno Quadros' (gebouwd in 1858).

Rambla dels Caputxins
Ook hier stond vroeger een klooster waarnaar dit gedeelte is vernoemd. De meest interessante bezienswaardigheden zijn 'Gran Teatre del Liceu' (19de eeuws theatergebouw), 'Hotel Oriente', 'Placa Reial' en 'Palau Guell' (van de architect Antoni Gaudí, 1883-1888; zie foto hiernaast). In westelijke richting ligt de rosse buurt 'Barri Xines'.

Rambla Santa Mònica
Ook dit deel, het meest zuidelijke van 'la Rambla', dat tot aan 'Port Vell' loopt, werd vernoemd naar een 17de eeuws klooster, dat sinds 1998 het 'Centre d’Art Santa Monica' huisvest. Er staat ook het 'Museo de Cera' (wassenbeeldenmuseum).