Aigüestortes, de woeste tuin

Hoewel het onmogelijk is om in termen van esthetica te praten als je het over de natuur hebt, is het zeker dat het Nationale Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici één van de prachtigste en meest idyllische plekken is, die een mens van deze tijd nog kan bezoeken. Eerder dan wild natuur lijkt het het werk van een vlijtige tuinman, die alles tot op het kleinste detail verzorgt.

Het gebied werd op 21 oktober 1955 Nationaal Park verklaard en in 1966 uitgebreid. Gelegen in de centrale Pyreneën, ten noordoosten van Lérida (Lleida in het catalaans), ligt het op een hoogte dat schommelt tussen 1.200 en de 3.033 meter, die de hoogste top, el Pico Comaloforno, bereikt. Er heerst een bergklimaat, met veel regen in de herfst, en zelfs in de lente, en sneeuw in de winter. Dat is te zien aan een veelheid aan kleine meertjes, gletsjers, conifeerbossen en alpenweiden.

Flora en fauna
Onder de flora zijn aan te treffen: de spar, zwarte den, wilde berk, berk, beuk, lijsterbes, hazelaar, arnica, rododendron, bosbes, strobloem... De aanwezige fauna is o.a. degems, de pyrenese muskutrat, de adder, vele vlindersoorten en en diversiteit aan vogels, zoals de zwarte specht en aan roofvogels, zoals de koningsadelaar.

De marmotten van Estany de cavallers
Een prachtige, maar zware excursie is naar de marmotten van het Estany de Cavallers, één van de vele mogelijkheden om het park te voet te bezoeken. Je kan er veelvuldig alpinistencursisten met hun leraar aantreffen, die er aan de steile wanden die het meer afschermen, bungelen. Vanuit Boi bestaat een taxi-pendel van persoonsbusjes, die de bezoeker naar boven brengt, waar hij/zij rustig kan wandelen door de uitgestrekte bossen. Ook veel bezocht is de route" l'isard" van Espot naar het Estany (het catalaanse woord voor "meer") de Sant Maurici langs sparrenbossen, waar je met een beetje geluk gemsen kan zien en koningsadelaars. Een goede verrekijker kan daarbij van groot nut zijn.

Zwemmen in de rivieren of de meren is daarbij overigens niet toegestaan net zo min als vrij kamperen. Binnen het park is het aanbod van campings zeer gevariëerd.

Op excursie in Aïguestortes
Het is aan te raden om adecuaat gekleed te gaan tijdens een excursie binnen de grenzen van het park: goede wandelschoenen, een regenjas in de rugzak, en zich van te voren op de hoogte te laten stellen over weersomstandigheden en lawinerisico in bepaalde zones. Er zijn zes berghutten, die binnen het zeizoen toegankelijk zijn voor een ieder, die het park bezoekt, hoewel het aan te bevelen is zich daarover te laten informeren in het bezoekercentrum in Boí of in Barruera. Andere bezoekerscentra zijn vinden in Caldes de Boi en in Espot.

>>Kijk ook even op internet en op de bijgaande kaart.