Het dal van Núria, het hart van de Catalaanse Pyreneeën

Het dal van Núria, in het hart van de Catalaanse Pyreneeën, is een overweldigend natuurgebied op 1967 meter hoogte waar de bezoeker o.a. goed kan skiën en wandelen. Het enige nadeel is misschien dat het moeilijk bereikbaar is. Behalve een oud ezelspoor is er maar één manier om er te komen: met de zg. 'Cremallera de Nuria', een tandradspoorlijn, die leidt vanaf het lager gelegen Queralbs.

Het dal is onderdeel van het veel grotere 'Reserva Nacional de Freser i Setcasses', dat aan de grens ligt met Frankrijk. Voorheen was het vooral een bedevaartsoord voor pelgrims naar het daar gelegen Santuari de Núria, een heiligdom dat gewijd is aan een verschijning van de maagd María in het dal. Deze verschijning wordt beschouwd als de patroonheilige van de vruchtbaarheid. In 1931 werd voor pelgrims de eerder genoemde tandradspoorlijn aangelegd.

Tegenwoordig is het het dal steeds meer een doel geworden voor toeristen en dagjesmensen. In de directe omgeving van een klein, centraal gelegen stuwmeer zijn er diverse wandelroutes te vinden , die door dichte bossen en naar punten met panoramische uitzichten leiden. Andere activiteiten, die er gedaan kunnen worden, zijn kanoën, paardrijden en boogschieten. Er is ook een kabelbaan, die de bezoeker brengt naar een punt waar in de winter geskied wordt.

De tandradspoorlijn
De 'Cremallera de Nuria' is sinds 1984 onderdeel van de 'Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya' (FGC). De lengte van het traject is 12,5 kilometer, waarvan de eerste 5,5 kilometer over een conventioneel spoor lopen en en de rest een tandradspoorweg is. In totaal overbrugt een trein op deze lijn in zeer korte tijd een hoogteverschil van 1.062 meter.

Vind meer >>informatie over het tandradspoor.