Panellets / Catalaanse Allerheiligenkoekjes

Een traditie in Catalonië is om voor Allerheiligen 'panellets' te maken, koekjes die dan tijdens de zg 'Castanyada' worden gegeten met gepofte kastanjes en 'moniatos' (zoete aardappelen).

Ingrediënten: 500 g gemalen amandelen, 500 g fijne suiker, 1 aardappel van ca. 150 g, 2 eieren, 250 g pijnboompitten, 250 g pure chocolade hagelslag, 250 g kokosnootschaafsel

Bereidingswijze:
Kook de aardappel in de schil en haal die daarn weg. Pureer de aardappel in een kom terwijl die nog warm is. Voeg de suiker langzaam al roerend toe totdat die gesmolten is. Voeg de gemalen amandelen langzaam toe. Meng alles samen, met een vork of de handen.

Laat het mengsel nu enige tijd staan. Open ondertussen de eieren en roer ze in een kom.

Verwarm de oven voor op 250º C. Zet de oven daarna op de grillstand.

Vorm kleine balletjes van het aardappelmengsel. Haal de balletjes door de ei, dip vervolgens een derde deel door de pijnboompitten en doe er met een kwastje nog een laagje ei eroverheen. Zet ze alvast een minuut of 10 in de voorverwarmde oven, zodat ze wat bruin worden.

Strooi nu over een ander derde deel de kokos en zet ook die nu in de oven totdat ze beginnen te kleuren.

Strooi nu hagelslag over de rest en doe deze als laatste voor 10 minuten in de oven. Zorg ervoor dat de hagelslag niet smelt.

Haal de 'panellets' uit de oven en laat ze afkoelen.