Kabeljauw uit de oven (Bacalao a la llauna)

Het Catalaanse recept 'Bacalao a la llauna' heeft zijn naam te danken aan datgene waarin het van oorsprong gemaakt werd. Een 'llauna' is nl. een blikje waarin, traditioneel vooral rond de week voor Pasen, door herders en boeren werd bereid. Bij gebrek daaraan maken we het als ovengerecht.

Ingrediënten: 800 g. kabeljauw, 20 g. zoete paprika, 1 kopje witte wijn, 4 teentjes knoflook, tarwebloem, 200 ml. extra vergine olijfolie, verse peterselie, zout

Bereidingswijze:
Ontzout de kabeljauw als ze gezouten is -iets wat in Spanje vrij normaal is. In het geval dat het om verse een kabeljauwfilet gaat is dat dus niet nodig. Snij de vis daarna in stukken. Bij het ontzouten, begin daar 48 uur van tevoren mee en zorg ervoor dat de kabeljauw goed onder water staat. Ververs het water iedere 6 uur. Droog ze daarna goed af en doop ze om en om in de tarwebloem.

Verhit de olijfolie in een koekenpan -zorg ervoor dat de olie goed heet wordt- en bak de vis op een middelhoog vuur.

Haal ze uit de koekenpan en leg ze in een blik, aardewerken pot of andere hittebestendige schaal. Snij 2 teentjes knoflook in plakjes en fruit deze in dezelfde olie. Zodra ze goubruin beginnen te worden voeg de paprikapoeder toe en vrijwel meteen daarna de witte wijn. Laat enkele minuten koken opdat de alcohol verdampt.

Voeg zodra dat is gebeurd het verkregen mengsel over de kabeljauw. Hak de peterselie en de andere 2 teentjes knoflook en strooi over de kabeljauw.

Doe nu de schaal in een voorverwarmde over op 180º C en laat 15 minuten lang bakken.

Vergezel dit gerecht met >>patatas a lo pobre.