Recepten: 'Allioli' (Catalaanse knoflooksaus)

Alioli is een makkelijk zelf te maken saus van Catalaanse origine, die veel gebruikt wordt bij salades, gebakken of koude gekookte aardappelen, vlees en vis.

Ingrediënten: 4-6 knoflooktenen, zeezout, 2 eieren, 1 theelepel citroensap, 300 ml extra vierge olijfolie, verse peterselie, zout en peper

Bereidingswijze:
Pel de knoflook en doe deze met wat zout in een kom. Maak ze fijn. Snij de peterselie klein en voeg eraan toe. Breek de eieren, en scheid het wit van de dooiers. Doe die laatste bij het knoflookmengsel. Voeg ook het citroensap toe en meng alles met de staafmixer of in een blender tot een gladde massa.

Hou de staafmixer of blender aan en schenk nu langzaam de olijfolie bij, terwijl er een steeds dikkere saus ontstaat. Door toevoeging van meer olijfolie wordt de saus vloeibaarder en en de knoflooksmaak minder overheersend. Voeg naar smaak nog wat zout en peper toe.

De saus kan ongeveer drie dagen afgedekt in de koelkast bewaard worden.