Penedés, grote variatie

De rivier de Anoia ontspringt ten westen van Barcelona bij Igualada in de Sierra de Alba en is de levensstroom van het grootste wijngebied van Catalonië, de Penedésstreek. De hoofdstad van het gebied is Villafranca del Penedés, en Sant Sadurní d’Anoia is het centrum van de 'cava', de Catalaanse champenoisewijnen, die zo geliefd zijn in Spanje.

De Denominación de Orígen de Penedès is erkend sinds 1960. Door de toe­passing van moderne vinificatietechnieken en de aanplant van nieuwe druivenrassen is Penedès sindsdien een van de meest interessante, vernieuwende en gevarieerde wijngebieden van Spanje. Er worden 121 inheemse en geïmporteerde druivenrassen gebruikt.

Het landschap van Penedès bestaat grofweg uit drie treden, tussen de Middellandse Zee en het Spaanse Centraal Plateau. De laagste trede ligt op een hoogte tot 250 meter, een warm gebied dat gewone kwaliteitswijnen produceert. De middelste trede ligt tussen 250 en 500 meter en is iets koeler, goed voor de kwaliteit van de druiven. Vooral uit dit deel komen dan ook de beste wijnen van de streek. De hoogste trede ligt tussen 500 en 800 meter, bijn het Centraal Plateau, met een nog koeler klimaat, dat lijkt op dat van de Champagnestreek en de Rijnvallei. Van de druiven die hier groeien, maakt men weinig maar wel heel goede wijn.

De bodemgesteldheid in Penedés is er overal vrijwel gelijk, al loopt de hoeveelheid kalk in de bodem uiteen. Penedès heeft een gematigd mediterraan klimaat, maar door het gevarieerde landschap bestaan er grote verschillen tussen de microklimaten. De boeren kunnen dus verscheidene druivenrassen aanplanten en heel verschillende wijnen maken.

Museum
In Villafranca del Penedés is overigens een prachtig wijnmuseum, dat is aangelegd in het 13de eeuwse "Palau Reial". Vroeger was dat het paleis van de koningen van Aragón en Catalonië. Er staat een wijnpers uit de 4de eeuw, maar er kan ook glaswerk en zeer antieke distilleertoestellen bezichtigd worden. Interessant zijn vooral de amfora´s uit een tijd, dat er een levendige handel bestond met Rome. Ze werden per schip naar de stad van de Caesars vervoerd. Een groot deel van het land was in die tijden in bezit van Romeinse burgers. Later, in de middeleeuwen, was de clerus de grootste afnemer van de wijn uit Penedés.

In de 18de eeuw maakten de eerste Nederlanders al kennis met de wijn want toen werd het onder meer naar Indië geëxporteerd. Maar tot in de vijftiger jaren van deze eeuw waren de wijnen uit de streek algemeen nog vrij onbekend.

Lees ook: >>Cava, tweede gisting op de fles